Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Śledzie
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-03-04, 13:06   Śledzie


Ponizej znajdziecie przepisy na:
- sledzie w oleju
- sledzie slodko-kwasne
- po krolewsku
- marynowanie sledzi
- w smietanie
- po cygansku
- piernikowy sledz
- z musztarda
- w sosie koperkowym
- w sosie jogurtowo-chrzanowym
- po japonsku
- marynowany z kaparami


Nabla&Zabunia
__________________________________________________________________________________________________________________________


* sledzie matiasy
* cebula
* papryka konserwowa
* ogorek konserwowy
* olej
* mleko

Sledzie zalac mlekiem i zostawic na ok. 1 godzine. W tym czasie cebule, papryke, ogorka pokroic w kostke, przelozyc do sloika. Sledzie oplukac z mleka woda i pokroic (ja w grubsze paski), wlozyc do sloika, dodac odrobine pieprzu, zalac olejem (niezbyt duzo, tyle alby przykrylo sledzie) potrzasnac i odstawic na pare godzin do lodowki. Po tym czasie wysciagnac i jesc :-) SMACZNEGO
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2009-05-25, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-07-08, 15:44   słodko-kwasny śledź


:arrow: 8 płatów śledziowych,
:arrow: 1/2 szkl. octu,
:arrow: 1/2 szkl. cukru,
:arrow: 1/2 l wody,
:arrow: liście laurowe,
:arrow: ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
:arrow: 2 marchewki,
:arrow: 2-3 cebule


Śledzie pokroić w dzwonka. Zagotować wodę z cukrem, listkiem laurowym, ziarenkami i obrana marchewką pokrojoną w paseczki. Kiedy marchewka zmięknie dodać cebulę obraną i pokrojoną w plasterki, dodać ocet i zagotować, mieszać. Następnie ostudzić.
Ułożyć śledzie w sloiku warstwami i zalać wywarem, zakrecić.
Gotowe tego samego dnia do podania i konsumpcji w parę godzin po przygotowaniu.
 
 
Noa Wysłany: 2006-08-21, 21:34   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
Uwielbiam śledzie. :mrgreen: :mrgreen:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 13:03   Sledz po krolewsku


10 solonych filetow sledziowych
sok z 0,5 cytryny
50 ml oleju slonecznikowego
5 jaj
200g majonezu
1 peczek szczypiorku
czerwona papryka
100g pieczarek konserwowych
.

Filety sledziowe zalac zimna woda i odstawic na godzine. Namoczone filety dokladnie mamoczone, dokladnie odcisnac, skropic sokiem z cytryny, zalac olejem i odstawic na kolejna godzine.
Jajka ugotowac na twardo, obrac, przekoric na polowki. Kazda polowke owinac filetem, jesli bedzie sie rozpadac mozna je spiac wykalaczka.
Na polmisku ulozyc warstwe majonezu na nia wsypac posiekana papryke, na nia na wierzchu ulozyc sledzie z jajkiem, kazda porcje udekorowac kleksem majonezu, posypac posiekanym szczczypiorekiem i pokrojonymi pieczarkami.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 13:10   Marynowanie sledzi


śledzie marynowana sa najdzesciej przyrzadzanym daniem swiatecznym.


Solone sledzie namoczyc, wymoczyc, odfiletowac, wyjac osci, oplukac, osuszyc.
Cebule pokroic w plastry, spazyc.
Ocet przygotowac z woda (1 szklanka octu 6% i 1 szklnaka wody)
Filet ukladac w sloiku, przekladajac plastrami cebuli i przyprawami. Zalac octem.
Beda wysmienite jesli dodamy (pieprz granulowany i grubo mielony, ziele angielskie, gorczyce i liscie laurowe).
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-12-02, 15:06   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
moja mama takie robi , musze do niej napisac , zeby czasami nie zapomniala.
 
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-12-02, 15:07   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
musi ladnie wygladac i dobrze smakowac.
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 16:39   sledzie w smietanie


50 dag sledzi
winne jablko
2 cebule
sol
pieprz
sok z cytryny
szklanka gestej kwasnej smietany
natka pietruszki

Sledzie namoczyc, obrac, wyjac osci, zalac mlekiem. Jablka zetrzec, pokropic sokiem z cytryny. Po godzinei sledzie osuszyc. Do smietany dodac sol, pieprz i cukier. Sledzie oblozyc cebula, jablkiem, polac smietana i posypac natka.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-02, 16:46   Sledz po cygansku


6 sledzi
majonez
maly sloik grzybkow marynowanych
3 jaja na twardo
kilka ogorkow kiszonych
cebula
2-3 winne jablka


wymoczone sledzie rozciac, wyfiletowac i pokroic w male kawalki. Posiekac grzybki, jajka, ogorki i cebule. Obrac jablka, usunac z nich gniazda nasienne i pokroic w kostek. Polaczyc wszystkie skladnik z majonezem.
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-12-03, 10:31   

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Oryginalny przepis, ciekawe jak smakuje.
 
 
 
monique7 Wysłany: 2006-12-22, 15:17   Piernikowy śledź

Starsza Kobieta


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4254
Skąd: dziki zachód
Potrzebujemy kilka płatów śledziowych (matyjasów), które moczymy w mleku (aby były mnie słone i mięso lekko skruszało).

W tym czasie robimy zalewę:
Składniki:
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 goździków
- 4 ziela angielskie
- 1 pokrojona mała cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 250 ml oliwy
- plaster piernika (mniej więcej kawalek na jedną porcję)

Wszystko wrzucamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Na koniec piernik zetrzeć na tarce i dodać do reszty.

Płaty odsączyć, pokroić na kawałki, ulożyć na półmisku. Przykryć zalewą. (w telewizji ta zalewa była bardziej płynna, u mnie olej się troche oddzielił, nie wiem czy to nie wina zbyt wilgotnego piernika, ale taki dostałam w cukierni) Można udekorować gwiazdką wyciętą z piernika. Wstawić na 2 godz. do lodówki.

Mam nadzieję, ze będzie dobry ten śledź ;-) Opowiem po wigilii.


A oto moje dzieło:




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-12-22, 16:19   


:roll: :roll: :roll: nie pospieszylas sie troche z tym sledziem? ja sledzie jutro wieczorem robie...
fajny talerz :-D
koniecznie napisz potem jak smakowalo...
o piernikowych sledziach czytalam na gazeta pl :mrgreen:
 
 
Noa Wysłany: 2006-12-22, 16:22   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
Fajnie wygladają. :-P





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
monique7 Wysłany: 2006-12-22, 16:38   

Starsza Kobieta


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4254
Skąd: dziki zachód
campari napisał/a:
nie pospieszylas sie troche z tym sledziem? ja sledzie jutro wieczorem robie...


czy ja wiem? moj tata zrobił śledzie przedwczoraj...




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
Noa Wysłany: 2006-12-22, 16:40   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
Moja koleżanka też już ma zrobione.





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group