Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Domowa wedlina, wekowanie mies
Autor Wiadomość
kronikarz Wysłany: 2006-04-12, 11:17   Domowa wedlina, wekowanie mies

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Zebralam wszystkie przepisy w jednym watku :
- schab gotowany
- rolada miesna
- mieso wekowane
- domowy smalec
- wedlina surowa
- co zrobic z surowa szynka
- wedlina ekspresowa


Zabunia
____________________________________________________________________________________________________________________________



Przypominam, bo nie mogłam go tu znaleźć :-)
Wzięłam stąd: http://forum.gazeta.pl/fo...=777&w=28696022

Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
Ostatnio zmieniony przez Zabunia 2009-05-16, 19:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-04-12, 12:40   

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Ja ostatnio robiłam z dużego fileta z indyka, zwinęłam w rulon, obwiązałam bezbarwną nicią i tak gotowałam. Po zrobieniu zdjęłam nić i kształt rulonu został :-)
Dodałam tylko mniej soli a więcej czosnku.
 
 
 
Noa Wysłany: 2006-04-12, 16:48   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
Robiłam już dwa razy. Pycha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-13, 10:32   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
a jak z kilograma schabu zrobie to nie za bardzo sie skurczy???i wszystko na pol podzielic?
 
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-04-13, 11:18   

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
NIe powinien skurczyć się w ogóle. I oczywiście zalewę robisz wtedy z połowy składników.
 
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-13, 11:28   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
kurcze to chyba zrobie!!
 
 
 
bride Wysłany: 2006-04-13, 11:34   

Temat po temacie, a bałagan w chacie


Dołączyła: 19 Lut 2006
Posty: 160
Skąd: wawa
ja tez czesto robię, pycha!
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-13, 15:13   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
no to robie!!!
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-13, 19:19   rolada miesna


:arrow: 60 dag karkowki lub schabu
:arrow: 2 cebule
:arrow: 2 czerwone papryki
:arrow: 20 dag boczniakow
:arrow: peczek natki pietruszki
:arrow: sol
:arrow: pieprz


Mieso umyc, osuszyc i rozrkoic na plaski plat grubosci okolo cm. Rizkiztc okasji ba stikem iorisztc orztorawanu u idkiztc ba oik gidzubt.
Boczniaki oczyscie, przebrac, umyc, osuszyc. Cebule obrac i pokroic na czastki. Papryki umyc, przekroic na pol, oczyscic z nasion i miasz porkoic w slupki. Natke pietruszki oplukac i posiekac. Grzyby, pokrojona papryke oraz cebule ulozyc rzedami na miesie. Posypac natka.
Mieso zrolowac ciasno i umocowac nitka kuchenna. Piec 90 min w zamknietym naczyniu zaroodpornym w temp.22z st. Kiedy ostygnie pokroic w plastry.
Rolada robi wrazenie na gosciach :mrgreen: a tak malo przy niej pracy :mrgreen:
 
 
Noa Wysłany: 2006-04-13, 21:36   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
carol napisał/a:
campari napisał/a:
Rizkiztc okasji ba stikem iorisztc orztorawanu u idkiztc ba oik gidzubt.


zrozumiane jak nic ;) )))


:lol: :lol: :lol: :lol:
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-14, 09:05   


haha no tak...zle polozylam reke na klawiaturze,a ze nie patrze jak pisze to efekt jest hahahah ale jaja potem poprawie :D
 
 
wosia Wysłany: 2006-04-18, 11:30   
usunięty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 750
robiłam na poprzednie świeta taki schabik - i nic sie aniobelku nie kurczy i jest super mniam mniam

na te świeta robiłam karkóweczke pieczona na soli wysmarowaną musztardą i posypana ziołami prowansalskimi i dodałam jeszcze czosnek pokrojony w płatki i równeiż obłażyłam mięsko :mrgreen: mniam mniam
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-04-18, 11:31   


u mnie na swieta je sie tylko pieczone miesiwa :mrgreen:
ciesze sie Wosiu, ze Ci karkoweczka smakowala :-)
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-04-18, 18:45   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 38
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
wszystkim moj schabik smakowal!i znow forum nasze uratowalomoja dume kucharki ;-)
 
 
 
Noa Wysłany: 2006-11-20, 17:19   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
Nie mam przepisu, ale powinno coś być w zeszytach mojej Mamy.
Pamietam z dzieciństwa smak wekowanego mięsa.
DOkłądnie wczoraj wspominałyśmy z Moniką jego smak :-> :-> :->





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group