Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Tanie dania na urodziny
Autor Wiadomość
kronikarz Wysłany: 2006-10-28, 22:50   Tanie dania na urodziny

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Zostały mi dwa tygodnie na opracowanie menu na urodziny a u mnie i kasy i pomysłów brak :-(
Może pomożecie?
Mam do dyspozycji jakieś 150-200 zł (tzn. będę jesli premię dostanę :twisted: ), będzie ok 15 osób dorosłych i 5 dzieci. Musi to być coś prostego w przygotowaniu, bo czasu brak (w piątek idę jeszcze do pracy a w sobotę w południe już będą goście) ale niebanalnego...
Ratujcie ;-)
 
 
 
matkapolka
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 07:25   


ja mogę wymyślać tylko przystawki typu: łosoś (w plastrach lub sałatkowy) ułożony ładnie na półmisku, na środecku masełko jakoś ładnie "wyplute" z maszynki do dekoracji tortów(np w piramidkę, lub w kilka pojedyńczych bobków), masełko koniecznie pomieszane np.: z koperkiem(lub innymi przyprawami), i kilka plasterków cytryny(takich przeciętych do połowy i wywinietych(zeby ładnie wyglądało...)

błyskawicznie się też robi jajka faszerowane
jajka gotujesz, przcinasz na pół, zołtka wyjmujesz i dzielisz na tyle porcji na ile sposobów chcesz je zrobić, np jedne z natką pietruszki(drobniutko posiekana) i pieczarkami(pieczaki usmażone i posiekane na drobno), drugie z szynką(szynka posiekana w kosteczkę 2x2 mm), a trzecie np z koncentratem pomidorobwym i papryką(drobniutko pokrojiną 2x2mm),
do wszystkich tych porcji dodajesz również: majonez, pieprz i sól do smaku
formujesz kulki, które układasz w każdym jajku lub wyciszkasz maszynką do tortów, ale jesli zrobisz je duże wcześniej te z maszynki moga mieć popodsychane rożki, dekoryjesz kazde skrawkiem natki(takim mini mini, większy zepsuje smak) z pietruszki-pieczarkowe, papryczką- pomidorowe itp.

jeśli masz jeszcze mniej czasu te same ugotowane jajka możesz zrobić jeszcze szybciej, ale drożej, kupujesz takie pasty w tubkach(z łososiem, tunczykiem, paprykową itp)
gotujesz jajka, kroisz na pół, a na każde wyciskach ładnie taką kupke z pasty i ubieraz np, paste paprykową trójkącikiem z papryki, inną listkiem pietruszki itd.

wszystkie jajka układasz na półmiskach i dekorujesz kolorowo, cenia niewielka a doznania estetyczne zdecydowanie podnoszą smak potraw :-)

albo
sałatka z tuńczykiem i ryżem
szklanka ugotowanego na sypko ryżu,
puszka tuńczyka sałatkowego
majonez,
ser żółty(twardy, starty na tarce)
kukurydza z puszki(ok pół puszki), ale ja często robię bez kukurydzy... jest lepsza
sól, pieprz.
mieszczasz, doprawiasz do smaku i gotowe...

no i śledzie na różne sposoby
w pierzynie(czyli jabłko-tarte na tarce, grubr wióry, cebula-drobno pokrojona, majonez-wymieszane, ułożone wokół pólmiska w taki wałeczek, tak żeby było widać w środku śledzie, a pierzyna była na brzegu połmiska, na środeczku plasterek cytrynki, pnadcięty i wywinięty)
po abarsku(czyli rodzynki, cebulka w kosteczkę 0,5x0,5 cm, koncentrat pomidorowy do smaku i koloru, pieprz-wszystko dusisz, az cebula i rodzynki zmiękna, możesz kapnąc odrobinkę wody(żeby rodzynki spęczniały) i albo mieszasz ze śledziami pkrojonymi w pasma ok 2 cm albo układasz sledzie tradycyjnie i też dookoła dajesz tą jadalna dekorację-wałek)

jak sobie jeszcze coś przypomne to dopiszę....
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-10-29, 09:16   

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Dzięki wielkie :-) Te przepisy przydadzą mi się na wieczorną część przyjęcia. Muszę podzielić je na dwie części, bo w południe będzie moja rodzina, więc muszę podać coś obiadowego, a na wieczór rodzina męża. Inaczej bym ich wszystkich nie pomieściła :-)
Na wieczór chciałam zrobić coś w stylu stołu szwedzkiego, bo po remoncie nie mam żadnego stołu, tylko mały w kuchni...
 
 
 
aniobelek Wysłany: 2006-10-29, 11:11   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
kronikarz, zagladniej do przystawek tam sa dziewczyn pomysly tez , bo ja tez nie wiedzialam co robic.fajny jest ten losos nadziewyny i szynka z nadzieniem chrzanowym, jaja to wiadomo , ze wszystkim smakuja.
 
 
 
monique7 Wysłany: 2006-10-29, 11:20   

Starsza Kobieta


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4254
Skąd: dziki zachód
to ja się podepnę pod prośbę kronikarza bo za miesiąc i trochę będą moje :mrgreen: (tyż okrągłe)




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
Viviana
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 13:25   


sałatka: kukurydza, żółty ser, szynka, ananas, majonez.
o jajach faszerowanych już pisano;), ale można zrobić w skorupkach - po ugotowaniu przeciąć na pół wyjąć połóweczki posiekać, zmieszać zdrobno posiekanymi podsamazonymi pieczarkami i z posiekanym szczypiorkiem posolić, popieprzyć i nadziewać połówki skorupek,.
A może paszteciki (mięso z rosołu jesli masz i w kruche ciasto zawinąć) + barszczyk zcerwony
śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym
w majeranku (ale trzeba byłoby je wcześniej zrobić, zeby przesżły smakami)
ser feta w ziołach (ojel zioła prowansalskie 0 albo teraz sa takie małe saszetki z ziołami do sałatek chyba z knora i odrobina octu winnego - i zostawić na czas dłuższy do pzresiakniecia) - na zakąskę jak znalazł.
pomyśle jak się od aniołów oderwę
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 13:32   


najtaniej to zapewne wyjda salatki, wiec zrobilabym 2-3
:arrow: tradycyjna jarzynowa
:arrow: warstwowa z tunczyka
:arrow: brokulowa

Kupilabym ze 2 kurczaki, a z nich:
:arrow: z piersi zrobilabym galarciki
:arrow: reszte podzielilabym i upiekla w piekarniku
Kup ze 2 kg skrzydelek
:arrow: upiecz na ostro w piekarniku (do wodeczki jak najabrdziej beda pasowac ;-) )
U mnie na imprezach zawsze idzie zimna plyta tzn.
:arrow: salatka w szynce, schab nadziewany, piersi indora nadziewne sliwkami, morelami, ubrane i zalane galareta.
:arrow: nadziewane jajca jak najbardziej dobry pomysl
:arrow: sledziki rowniez
:arrow: bigos jako cos cieplego, ale nie koniecznie, tak samo jak tradycyna kielbasa na cieplo...
Generalnie jak na to wszystko spojrzysz to wszystko co podalam przygotowujesz sobie wczesniej i w dzien imprezy nie brudzisz sie...

Narazie to tyle, musze isc obiad konczyc, jak mi sie cos przypomni to wpisze...
 
 
monique7 Wysłany: 2006-10-29, 13:44   

Starsza Kobieta


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4254
Skąd: dziki zachód
A ja sie własnie dowiedziałam że J. na moje urodziny chce mnie zaprosić na wycieczkę do Krakowa :-D :-D :-D

(bo wstyd się przyznać ale jeszzce nie znam Krakowa)

Ale impreza nie ucieknie, zrobię w późniejszym czasie. 8-)




Wszyscy chcą naszego dobra. Nie dajmy go sobie zabrać.
 
 
Noa Wysłany: 2006-10-29, 15:12   

Starsza Kobieta
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 7216
Skąd: Ziemia
monique7 napisał/a:
A ja sie własnie dowiedziałam że J. na moje urodziny chce mnie zaprosić na wycieczkę do Krakowa :-D :-D :-D


To może w Krakowie zlocik urodzinowy??? Podązymy Waszym śladem :lol: :lol: :lol:





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-10-29, 15:15   

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Propozycje fajne, skrzydełka uwielbiam, ale... nie mam piekarnika, a z patelni to nie to samo :-(
Reszta propozycji na pewno się przyda :-)
 
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 15:41   


kronikarz napisał/a:
nie mam piekarnika,
:roll: :roll: nie masz piekarnika? :shock: nie wyobrazam sobie kuchcenia bez piekarnika 8-)
 
 
kronikarz Wysłany: 2006-10-29, 15:42   

Starsza Kobieta
kronikarz


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4093
Skąd: Płock
Jakoś nie był mi potrzebny ;-)
Mam za małą kuchnię :shock: i się nie zmieścił
 
 
 
Viviana
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 15:42   


właśnie chciałam pisac o piersiach w porach............. ale bez piekarnika
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 15:43   


kronikarz napisał/a:
Mam za małą kuchnię i się nie zmieścił
chrzanisz 8-) potraktowalas pewnie to tak, ze ciast nie pieczesz, wiec Ci nie potrzebne ;-) a tymczasem widzisz... miesa mozna piec, zapiekanki, pizze... blad, duzy blad :-|


prodziz masz? mozna piec w prodzizu tez... kombiwar rowniez, nie wiem jak sprawuje sie mikrofala z funkcja grilla, bo sama takiej nie mam (stary grat jakis gosci u mnie w kuchni), a ja mikrofale i tak wykorzystuje tylko do podgrzewania, rozmrazania i obrobki lisci kapusty do golabkow ;-)
Ostatnio zmieniony przez campari 2006-10-29, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Viviana
[Usunięty]
Wysłany: 2006-10-29, 15:45   


ja też nie wyobrażam sobie kuchni bez piekarnika.......
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group