Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Najłatwiejsze ciasto - placek z owocami
Autor Wiadomość
sinusoida Wysłany: 2009-03-18, 09:28   Najłatwiejsze ciasto - placek z owocami

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: po omacku
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 3807
Skąd: znienacka...
Składniki:
40 dag (2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
10 dag (5 łyżek) cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka,
owoce


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, tłuszczem, żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki. Przygotować owoce (w zależności od rodzaju, obrać wypestkować, jabłka pokroić na plasterki). 2/3 ciasta rozwałkować, przenieść na blachę, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na cieście ułożyć owoce, posypać cukrem w zależności od kwaśności owoców (do jabłek jeszcze cynamon:). Pozostałe ciasto (może być trochę mniej niż 1/3) rozwałkować pociąć w paski i ułożyć ażurową kratkę na cieście.
Piec w ok. 180 stopniach aż się zarumieni.

Zawsze wychodzi :) Wczoraj była wersja z jabłkami i cynamonem (podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych Grycana :) .
Robię w sezonie niemal ze wszystkimi owocami: ze śliwkami, malinami (czasem trzeba zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, żeby potem nie pływało ciasto za bardzo), wiśniami, czarną porzeczką, jagodami (mąż się wczoraj rozmarzył...), brzoskwiniami.
Kiedyś robiłam nawet z gotową masą makową (dodałam tylko rodzynki i skórkę pomarańczową), można zrobić z marmoladą różaną.

Sposób na imprezę: większa porcja ciasta upieczona w tarteletkach (mam takie chyba ok. 8 cm średnicy) nadziewane różnymi owocami. Goście są zachwyceni wyglądem i różnorodnością a pracy właściwie tyle samo co stanadardowo.
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2013-10-11, 12:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
aniobelek Wysłany: 2009-03-24, 09:48   

Starsza Kobieta
Laurkowa i Karinkowa mamusia


Wiek: 37
Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 4612
w jakiej blaszce robisz to ciasto?tortownicy?
moze fotka?
 
 
 
sinusoida Wysłany: 2009-03-24, 10:26   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: po omacku
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 3807
Skąd: znienacka...
Chwilowo fotki ciasta jako takiej nie mam, ale najczęściej ostatnio robię w formie do traty z IKEI. Zdarzyło mi się też robić na normalnej dużej blaszce.

Ja lubię cienko ciasta, więc jak robię w formie do tarty na ogół wychodzi mi 1 duża + 2 małe tarteletki. Na dużą blachę ciasta jest w sam raz.
 
 
Kirka Wysłany: 2009-03-24, 10:30   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 5858
ja wpadlam tylko na OT'a: przeczytalam temat jako: "placek z owcami" :masakra:


sinusoida, a masz zdjecia tych pysznosci? ;)




:police:
 
 
sinusoida Wysłany: 2009-03-24, 10:35   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: po omacku
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 3807
Skąd: znienacka...
Kirka napisał/a:

sinusoida, a masz zdjecia tych pysznosci? ;)

Musiałabym piec, jak męża w domu nie ma, bo on się z paszczą otwartą ustawia jeszcze zanim z piekarnika wyjmę.
A takie nadgryzione, ma już look nie ten... :rotfl:
 
 
Maura Wysłany: 2009-03-24, 10:35   

Poważnie uzależniona
Mamosaurus


Dołączyła: 25 Paź 2008
Posty: 2830
To odwrocisz blache. :) Zreszta ja moge patrzec na nadgryzione.

I jeszcze jak duza masz blache do tarty? Bo Ikeowa ma chyba 28 cm.




.

 
 
sinusoida Wysłany: 2009-03-24, 11:28   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: po omacku
Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 3807
Skąd: znienacka...
Maura napisał/a:
To odwrocisz blache. :) Zreszta ja moge patrzec na nadgryzione.
I jeszcze jak duza masz blache do tarty? Bo Ikeowa ma chyba 28 cm.

Formę mam 30 cm. Taką:


Obiecuję, ze następne pieczenie będzie z aparatem w dłoni.
 
 
positive Wysłany: 2009-05-14, 09:22   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 7248
Skąd: z widokiem na morze
W ramach porządkowania doklejam post Neli5, o podobnym placku :)


Nela5 napisał/a:
podaje przepis na pyszne ciasto z owocami, ja robię je ze sliwkami lub jabłkami


3/4 masła roślinnego
4 jajka
1 szklanka cukru

zmiksowac razem i dodać
2 szkl mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
można zapach,

wszystko razem wymieszać wyłozyć do formy wysmarowanej tłuszem i posypanej bułka tartyą i piec 1 GODZ w temp 180 stopni C

dzisiaj zrobię to wstawię potem fotki

smacznego




 
 
positive Wysłany: 2009-05-14, 09:28   

Starsza Kobieta


Jak do nas trafilas?: stara historia
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 7248
Skąd: z widokiem na morze
campari napisał/a:
:arrow: 0,5 kg mąki,
:arrow: kostka margaryny lub masla (200g)
:arrow: 30 dag cukru
:arrow: 10 dag cukru pudru,
:arrow: 2 dag drożdży,
:arrow: 4 jaja
:arrow: 1 kg truskawek, lub innych owocow sezonowych
:arrow: aromat waniliowy



Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, cukrem pudrem, szczyptą soli, dodać żółtka i rozstarte z mąka drożdże.
Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę.
Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C).
Lekko zrumienione , wyjąć, posypać tartą bułką, ułożyć umyte i dobrze osączone truskawki następnie owoce przykryć białkami ubitymi z cukrem.
Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika, a gdy piana nabierze lekko złotawego koloru, wyjąć blachę z piekarnika.
Gorące ciasto pokroić.




 
 
Domino Wysłany: 2009-05-25, 15:05   najłatwiejsze ciasto w świecie ...

Starsza Kobieta


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 3784
nauczyła mnie go piec moja babcia jak miałam 8 lat, jest dziecinnie proste i pyszne :lizak:

zaczynam go piec na początku maja z rabarbarem, potem z truskawkami, następnie wiśnie, śliwki, jabłka

przepis:
400 g mąki
200 g cukru
200 g roztopionej,ostudzonej margaryny
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

wszystko razem zagniatamy rękami, wykładamy na blaszkę, kulkę wielkości pięści odkładamy na "dekorację",
którą moja babcia robiła wałkując ciasto i krojąc paseczki specjalnym nożykiem, żeby miały ładny wzorek,
ale ja poszłam na łatwiznę i robię ruloniki rękami na desce :]
piec w temp. 180st. ok 45 min, na ostatnie 10 min można włączyć opcję grilla z termoobiegiem

najbardziej lubię właśnie z rabarbarem i wiśniami


i tak wygląda gotowe ciasto do piekarnika:





Tosia
Jurek
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-05-27, 16:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nabla Wysłany: 2009-05-25, 15:10   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 8747
Skąd: z bagien
Domino napisał/a:
najbardziej lubię właśnie z rabarbarem i wiśniami


:masakra: Ja na zdjęciu widzę seler naciowy i boczek w kosteczkach :masakra:
Myślałam, że to jakaś tarta.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
 
 
Domino Wysłany: 2009-05-25, 15:18   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 3784
Nabla napisał/a:
Domino napisał/a:
najbardziej lubię właśnie z rabarbarem i wiśniami


:masakra: Ja na zdjęciu widzę seler naciowy i boczek w kosteczkach :masakra:
Myślałam, że to jakaś tarta.
:rotfl:
to tylko dojrzały rabarbar :lizak:




Tosia
Jurek
 
 
MiuMiu Wysłany: 2009-05-25, 15:46   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 2717
Nabla napisał/a:
boczek w kosteczkach :masakra:


pewnie głodna jesteś i stąd te omamy :cool2:




Synek
Fasola
 
 
Antka Wysłany: 2009-05-26, 13:41   

Starsza Kobieta


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 5704
Skąd: Dusseldorf
Domino, a ten rabarbar się jakoś dodatkowo cukrem posypuje? Nie jest to to za kwaśne?
Ale się zaśliniłam..
 
 
Domino Wysłany: 2009-05-26, 15:09   

Starsza Kobieta


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 3784
nie, ja nic z nim nie robię, samo ciasto jest słodkie i super się komponuję z kwaśnym rabarbarem :)

u mnie właśnie takowe dochodzi w piekarniku :lizak:

BTW: sezon rabarbarowy powoli się będzie kończył więc chętnych zachęcam do wypróbowania przepisu :cool2:




Tosia
Jurek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group