Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Sałatki z białej kapusty / Coleslaw
Autor Wiadomość
Alix Wysłany: 2009-03-05, 17:31   Sałatki z białej kapusty / Coleslaw

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 6550
Skąd: z antykwariatu...
Mam zachciakę :P

Jak zrobić taką sałatkę z białej kapusty, jaka sprzedają w takich pudełeczkach w warzywnym?
najchętniej na słodko :) Mam dziwne przeczucie, że jak zmieszam wszystko, co jest napisane w rubryce skład to mi wyjdzie nie to...

Macie jakieś przepisy?

A kojarzycie może taką surówkę, jak podają w tajskich barach do takiego np. kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Jak zrobić tak surówkę?




Should I give up or should I just keep chasing pavements, even if it leads nowhere...?
Ostatnio zmieniony przez gonick 2009-05-13, 12:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nabla Wysłany: 2009-03-05, 18:43   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 03 Wrz 2008
Posty: 8740
Skąd: z bagien
Trzeba białą kapustę obrać z zewnętrznych liści, aż będą same takie grube i soczyste. Poszatkować drobno a te zewnętrzne liście zużyć do czego innego, bigosu albo kapusty zasmażanej.

A dodatki to już wedle uznania, ja lubię mieszaną surówkę, więc ścieram do niej marchewkę, wkrajam kawałek selera naciowego, łagodną cebulę, jak mam to i rzodkiewki czy kawałek papryki, albo trochę czerwonej kapusty czy nawet jabłko, co akurat jest w domu, byle było chrupkie. Do tego łyżka odtłuszczonego majonezu, troszkę pieprzu, zielonej pietruszki i tyle. Nie solę wcale.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
 
 
Share Wysłany: 2009-03-05, 20:02   

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: z Gimbli
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1132
Skąd: Wawa
Ja kroje polowe kapusty na male kawalezki posypuje sola i odstawiam na jakies 15 min. Ootem maz, ja nie mam tyle sily, wyciska je, dodajemy cebule, kukurydze i pol na pol majonez ze smietana i juz.... Czasem zamiast kukurydzy dodaje marchewke, ale moze byc i to i to...
 
 
ilea Wysłany: 2009-03-05, 20:11   

Starsza Kobieta
z czarnym kotem


Wiek: 31
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 7102
a ja do poszatkowanej kapusty dodaję marchew, jabłko, kawałki pomarańczy lub mandarynek, dodaję do tego trochę oliwy z oliwek i soku z cytryny, czasem dorzucam rodzynki... to właśnie taka na słodko jest :)




.
 
 
Alix Wysłany: 2009-03-05, 20:14   

Starsza Kobieta
stara schizara...


Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 6550
Skąd: z antykwariatu...
Bomba dzieki :D
Wyprobuje wszystkie :cool2:




Should I give up or should I just keep chasing pavements, even if it leads nowhere...?
 
 
Kasia Wysłany: 2009-03-05, 20:19   

Poważnie uzależniona
usmieszek


Dołączyła: 11 Mar 2006
Posty: 3202
Skąd: gorące południe ;-)
Kapustę szatkuję, lekko solę, odstawiam na bok. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, jabłko drobno kroję. Dodaję do kapusty. W misce mieszam majonez ze śmietaną (lub jogurtem) dodaję troszkę soku z cytryny i troszkę cukru. mieszam wszystko razem.

czasami do kapusty dodaję:
kukurydzę, paprykę
por
 
 
Brzoza Wysłany: 2009-03-05, 20:22   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 23 Wrz 2008
Posty: 1420
Skąd: Podlasie
No, to ja jeszcze coś dołożę: białą kapustę kroję bardzo drobno, do tego daję odrobinę potarkowanej marchewki (ale może też być bez), duuuużo koperku, doprawiam śmietaną zmieszaną z majonezem plus trochę soli i cukier. Pyszna jest!




Just because something isn't hapening for you right now, it doesn't mean it will never happen...
 
 
ihasia Wysłany: 2009-03-06, 07:57   

Wałeczki na głowie, a ja netuje sobie
Stara malenka


Jak do nas trafilas?: po omacku
Wiek: 35
Dołączyła: 12 Cze 2008
Posty: 489
Skąd: furtka w waldzie.
kapuste poszatkowac, dobrze posolic ( zeby odrobine zmiekla) wymieszac uciskajac i zostawic na pol godziny do godziny. cebule w cieniutkie piorka pokroic i dodac do kapustu. Polac olejem/oliwa i doslodzic do smaku. jak postoi w lodowce troche jest przepyszna.




Oj mopsik malusi, skoro szczeka na slonia- jak silny byc musi!
 
 
gonick Wysłany: 2009-05-13, 12:22   

Starsza Kobieta
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 5364
Skąd: z nikad
ilea napisał/a:
ANGIELSKA SAŁATKA COLESLAW
1/2 główki białej kapusty,
1 cebula,
2 marchewki,
1 zielona papryka,
1 łyżka soku cytrynowego.
Sos:
150 g majonezu,
1 łyżka soku cytrynowego,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz.
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godz. do lodówki




 
 
gonick Wysłany: 2009-05-13, 12:25   

Starsza Kobieta
Bajabongo fajlure


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 5364
Skąd: z nikad
ilea napisał/a:
Sałatka ostro-kwasna z kapusty
800 g kapusty pekińskiej lub białej,
1 ostra czerwona papryka,
1 średni kawałek imbiru, lub 2 łyżeczki imbiru w proszku,
3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka musztardy,
3 łyżeczki białego octu winnego,
1 łyżka oleju,
2 łyżki soli,
2 łyżki orzeszków.
Liście kapusty dokładnie umyć, osączyć i poszatkować na cieniutkie paseczki długości 4-6 cm. Dokładnie wymieszać z Soła i cukrem, po czym odstawić na 2 godziny. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić na cieniutkie paseczki. Imbir obrać i drobno posiekać. Kapustę lekko odcisnąć. Dodać paprykę, imbir, musztardę i olej. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godz. Przed podaniem posypać orzeszkami.

125 ml oliwy,
60 ml octu winnego,
oregano, sól, pieprz.
Pomidory i ogórek pokroić w plastry, podobnie pokroic cebule i papryki. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w drobna kostkę i wrzucić do miski. Całość połać octem i oliwa i wymieszać [/quote]




 
 
late Wysłany: 2009-05-13, 17:22   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 12 Paź 2008
Posty: 2724
Skąd: Anglia
Wersja z serem plesniowym

Kapuste biala i czerwona szatkujemy, dodajemy starta marchewke, odstawiamy. Przygotowujemy sos: majonez, lyzka musztardy (np. Dijon), lyzka musztardy francuskiej, lyzka octu winnego, sol, pieprz, odrobina lubczyku lub Maggi. Mieszamy z kapusta, dodajemy natke pietruszki i pokrojony w kostke ser plesniowy (Roquefort, Stilton, Gorgonzola itp.).

Smacznego!







"Ociapane baranem robotniczym"
 
 
saskiia Wysłany: 2009-11-04, 12:06   

Poważnie uzależniona
harpia2


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 3208
Skąd: dochodzą te hałasy?
a ja robiłam w najprostszej wersji: kapusta, marchew, cebula, sól i majonez z musztardą :) pyszne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group