Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
wegetariańskie obiady i kolacje
Autor Wiadomość
Khushi Wysłany: 2008-11-23, 10:14   wegetariańskie obiady i kolacje

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
Wiem, że podobny temat już się przewijał, ale pilnie potrzebuję kilka przepisów na obiady/kolacje wegetariańskie (ryby też niestety odpadają), najlepiej żeby nie były jakoś strasznie zagmatwane, bo mistrzem kuchni nie jestem ;) . Mile widziane przepisy z wykorzystaniem różnorodnych warzyw, ale niekoniecznie..heeeelpppp :)




Chaos kontrolowany..
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-23, 15:18   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Hmmm... a czy cały ten dział (plus spora część w Mąka i jajko) nie dotyczy właśnie tego?

Napisz może jakiej konkretnej porady oczekujesz.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Kirka Wysłany: 2008-11-23, 15:41   

Starsza Kobieta


Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 3999
a jaki to typ wegetarianizmu?
Ostry: czyli bez produktow pochodzenia zwierzecego - wszystkich (mleko, sery, jajka etc)
Czy lagodniejszy?
Bo to, ze bez rybny to niewiele daje..




:police:
 
 
Khushi Wysłany: 2008-11-23, 15:42   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
wiem, wiem, ale jakoś wśród tych przepisów znalazłam tylko kilka, które mogłabym wykorzystać, a potrzebuję trochę wiecej..myślałam może o jakimś gulaszu warzywnym czy coś w tym stylu i z czym bym to mogła podać, ewentualnie jakieś warzywne zapiekanki i jakieś sosy, którymi mogłabym polać gotowe już potrawy..to chyba narazie tyle..




Chaos kontrolowany..
 
 
Khushi Wysłany: 2008-11-23, 15:43   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
Kirka napisał/a:
a jaki to typ wegetarianizmu?
Ostry: czyli bez produktow pochodzenia zwierzecego - wszystkich (mleko, sery, jajka etc)
Czy lagodniejszy?
Bo to, ze bez rybny to niewiele daje..


te produkty akurat wchodzą w grę, z tym że osoba, którą muszę nakarmić nie przepada za serami..




Chaos kontrolowany..
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-23, 15:51   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Nie bardzo rozumiem, bo przepisów na makarony z sosami, faszerowane warzywa, zupy jarzynowe, quiche, tarty i zapiekanki jest sporo. Gulasz wegetariański? Masz na myśli z tej suszonej masy sojowej?

Chętnie pomogę, ale na prawdę nie wiem czego konkretnie oczekujesz.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Licho Wysłany: 2008-11-23, 19:19   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
z tego co wymieniłaś to napewno można:

spagetti: kluski, sos do spagetti łowicza, można wzbogacić warzywami: cebula, kukurydza, oliwki (wg upodobań). Można też wzbogacić granulatem sojowym (jakby zamiast mięsa mielonego)

warzywa na patelnię (w dowolnej wersji - hortex daje kilka smaków) z ryżem

naleśniki (różne: na słono, na słodko)

placki ziemniaczen / babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym z pieczarkami (tak samo można zrobić pyzy)




:police:
 
 
Khushi Wysłany: 2008-11-24, 20:11   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
Nabla napisał/a:
Nie bardzo rozumiem, bo przepisów na makarony z sosami, faszerowane warzywa, zupy jarzynowe, quiche, tarty i zapiekanki jest sporo. Gulasz wegetariański? Masz na myśli z tej suszonej masy sojowej?

Chętnie pomogę, ale na prawdę nie wiem czego konkretnie oczekujesz.


quiche i tarty niestety odpadają..zdecydowałam się na zapiekankę i o ile wiadomo, że mogę wrzucić różnorodne warzywa, to nie wiem za bardzo jakich użyć przypraw tak, żeby miało to jakiś sensowny smak, ale nie było też zbyt ostre..no i nie wiem czy polewać taką zapiekankę jakimś sosem czy raczej same warzywa wymieszane np. z makaronem i zapieczone..pytania może głupawe :zawstydzony: , ale to dla mnie dosyć ważne..




Chaos kontrolowany..
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-24, 20:31   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Z zapiekankami to jest tak, że cokolwiek im nie zrobisz będzie dobrze ;) Możesz nawet wziąć mieszankę na zupę jarzynową z mrożonki, zrobić sos z jajka, śmietany i sera (plus sól, pieprz, zielona pietruszka), polać i zapiec.

Jarzyny pieczone w całości też są super, nie gotujesz ich więc nic nie ucieka. W Moim piecu właśnie siedzi cały bakłażan, cała papryka, cała cebula, całe ząbki czosnku. Jak się upieką obiorę, pokroję, poleję oliwą i mam obiad na jutro do odgrzania w mikroweli :lizak:

Każdy makaron można zapiec z sosem, polewając dość hojnie, więc dowolny przepis + dodatkowa porcja sera na wierzch i będzie. Możesz ułożyć warstwami podgotowany makaron i podsmażony z cebulką, czosnkiem, gałką muszkatołową, dużą ilością soli i pieprzu szpinak, pokruszyć na wierzchu ulubiony ser i zapiec. To samo z ryżem lub podgotowanymi ziemniakami.

A może łazanki? (tu nie pomogę, bo nie umiem, ale chętnie bym zjadła).

Chcesz jakieś proste, szybkie dania, czy proste, długie ale popisowe coś? (Musaka z fasoli? Ciasto botwinowe)




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Khushi Wysłany: 2008-11-25, 21:10   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
dzięki za podpowiedź :) ..najbardziej interesuje mnie coś w miarę prostego, nie musi być szybko, ale żeby nie było zbyt trudne, bo moje zdolności kulinarne nie są najwyższych lotów.. :masakra:




Chaos kontrolowany..
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-25, 21:28   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
E, zapiekanki to pestka, zobaczysz. Najważniejsze jest prezentowanie dania z miną "dokładnie TAKIE miało być", jeśli nawet się mija z Twoim pierwotnym założeniem ;)

No to jadziem:

Papryka faszerowana kaszą gryczaną z grzybami
4 duże papryki (kolor obojętny) przekroić na pół, wyciąć nasiona, umyć.
2 duże cebule podsmażyć na łyżce oleju, posolić, popieprzyć. Jak zmiękną wrzucić posiekane pół kilo pieczarek i dusić aż cała woda odparuje. Dosypać 200g kaszy gryczanej, podlewać wodą albo rosołkiem jarzynowym albo z suszonych grzybów (czasem się plączą resztki po gotowaniu czegoś innego) i zagotować. Doprawić majerankiem.
Połówki papryki nadziać kaszą z grzybami, ułożyć w blaszce, przykryć folią aluminiową i piec 30 min. w 200*C. Można podawać z sosem pomidorowym.

Makaron ze szpinakiem
200g grubego makaronu (kokardki, kolanka, świderki) ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedzić. Podsmażyć jedną cebulę na maśle, wrzucić pół kilo szpinaku (z mrożonki, rozmrozić i odcisnąć wodę). Dodać całe ząbki z całej główki czosnku, sporo soli, pieprz i gałkę muszkatołową, poddusić przez 15 minut. Dwie łyżki masła i dwie łyżki mąki podsmażyć na jasno, dolać szklankę zimnego mleka i ciągle mieszając zagotować.

Wymieszać makaron ze szpinakiem, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem. Posypać żółtym serem i zapiec bez przykrycia aż wierzch się zrumieni.


Ryż z jabłkami na słodko


Zagotować 1,5 szklanki mleka, wrzucić szklankę ryżu, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i gotować aż ryż będzie półtwardy. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na tym ułożyć przecier jabłkowy (może być ze słoika albo samodzielnie zrobiony - zagotować jabłka z cukrem wg. gustu i odparować trochę), posypać hojnie cynamonem, ułożyć resztę ryżu. Posypać wierzch cukrem (brązowy się świetnie nada) i zapiec bez przykrycia przez 20 minut w 180*C. Można podawać z kwaśną śmietaną.


Quiche z dyni i ziemniaków


3 duże ziemniaki pokroić w drobną kostkę i ugotować na jędrno w osolonym wrzątku albo w mikrofalówce. 400g dyni potraktować tak samo. Podsmażyć dwie duże cebule na maśle. Wymieszać ziemniaki, dynię i cebulę. W kubeczku wymieszać 3 jajka, pół szklanki mleka i pół szklanki utartego oscypka lub innego wędzonego sera. Zmieszać z jarzynami, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać serem zmieszanym z bułką tartą. Piec 40 minut w 200*C. Ostudzić trochę przed krojeniem.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-03-30, 21:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Licho Wysłany: 2008-11-25, 22:14   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 2240
Skąd: z maliniaka
Nabla, A masz jakiś przepis na dobry sos śmietanowo-pieczarkowy? Mam ochotę na placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem, ale nie chodzi mi o taki tradycyjny (jak z torebki), tylko coś w zupełnie inną stronę... (ktoś twierdził, że to się placek po węgiersku nazywa, ale bez mięsa... ;) - tyle że ja w tym przepisie znalazłam paprykę, a nie o to mi chodziło :(




:police:
 
 
Nabla Wysłany: 2008-11-26, 07:03   

Starsza Kobieta
Every man must dine


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 8751
Skąd: z bagien Hibernii
Mam przepis rodzinny na sos pieczarkowy do gołąbków, tylko czy on pójdzie z ciężkimi plackami ziemniaczanymi to kwestia gustu....

Pół kilo oczyszczonych, posiekanych pieczarek podlać łyżką wody i łyżką oliwy, poddusić aż woda odparuje, posolić, popieprzyć, dodać słodką i ostrą paprykę i usmażyć na złoto. Przemielić w maszynce do mięsa.

1 cebulę posiekać bardzo drobno i zeszklić na łyżeczce oliwy. Dodać pieczarki, dolać pół szklanki białego wina (półwytrawnego), szklankę łagodnego rosołu i zagotować.

Rozmieszać pół szklanki śmietany kremówki i dwa żółtka. Sos zdjąć z ognia, wlać śmietanę i szybko rozmieszać. Od tego czasu sosu już nie wolno gotować, tylko podgrzewać. Tuż przed podaniem dosypać dużą garść bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki.

Dodaję jeszcze sok z cytryny (razem z winem), ale boję się polecić, bo jeszcze Ci się zwarzy i będzie na mnie ;) Na wszelki wypadek można po prostu dać skórkę otartą z ćwiartki cytryny dla zapachu.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
"Jadźka! Chodu! Bierz kożuch! Ojce idą!"
 
 
Psubrat Wysłany: 2009-01-28, 13:16   
Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 50
Nie wiem, czy potrzeba gotowania wege obiadów i kolacji jeszcze aktualna:), ale jeśli, to polecam stronę: www.puszka.pl. Są tam tysiące przepisów, ale z dobrą wyszukiwarką, w której można wpisać filtr, np. pod względem konkretnych składników.
 
 
Khushi Wysłany: 2009-01-28, 18:21   

Rozrywka w eterze -głupawka mnie bierze


Wiek: 35
Dołączyła: 08 Paź 2008
Posty: 97
aktualne, aktualne :D , dzieki za namiary na ta stronke :)




Chaos kontrolowany..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group