Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Boze Narodzenie - CIASTECZKA
Autor Wiadomość
Zabunia Wysłany: 2008-09-02, 21:47   Boze Narodzenie - CIASTECZKA

Net włączony- gar z zupą spalony


Jak do nas trafilas?: Gimbla, Wiedzmowe, CAROL :))
Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 1180
Skąd: Lodz-Pimlico
CIASTKA-PIERNICZKI

25 dag miodu
25 dag cukru
25 dag tłuszczu
5 jajek
przyprawa do piernika
1 proszek do pieczenia
1 kg mąki pszennej

10 dag cukru upalić na karmel
tłuszcz utrzeć z resztą cukru dodawać po jednym jajku, rozpuszczony miód, zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę
Ciasto najlepiej zrobić i zostawić na noc piec na drugi dzień po przygotowaniu.
piec krótko w 240 C
upieczone polukrować

CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 120 g cukru pudru,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 4 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szkl. migdałów.


Sposób przygotowania:
Mąkę dokładnie posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, a następnie formować z niego kulki. Ułożyć na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.



KRUCHE CIASTECZKA
1 kostka margaryny,
- 1 szkl. gęstej śmietany,
- mąka (ok. 3 szklanek),
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- wiśnie kandyzowane.


Sposób przygotowania:
2-3 szklanki mąki przesiać na stolnicę, dodać cukier wanilinowy i posiekać z margaryną oraz śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie. Przełożyć ciasto do szprycy i formować ciastka na blachę posypaną cienko mąką. Na każdym ciastku ułożyć po połówce wisienki kandyzowanej. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić.


SEZAMOWE CIASTECZKA SZCZĘŚCIA


ilość:40 szt (2 duże blaszki do pieczenia)

2/3 szkl uprażonego na patelni sezamu
100g masła
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/4 szkl maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Utrzeć masło z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solę i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowe uprażonego sezamu. wstawic ciasto na min. 1 godz. do lodówki. Następnie po wyjęciu formować kulki średnicy ok.3cm ( ja nabieram ciasto łyżeczką i formuję kulki dłonią). Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią. Ukladac na blaszkach zachowujac duze odstepy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 kulek na duza blaszke od piekarnika.
Piec ok. 10-15min w 190 stopniach, aż będą złote ( złote! nie brązowe, nie wolno ich przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

Ciastka cynamonowe z jablkami

wychodzi ok 25 sztuk

2 duze jablka
400 g maki
1 kostka masla (250g)
125g cukru
4 jajka
2 torebeczki cukru waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cynamon
cukier puder do posypania ciasteczek

obrac jablka, pokroic na mala kostke. posypac je jedna paczuszka cukru waniliowego i cynamonem. w misce lub wiekszym garnku utrzec maslo z cukrem i druga paczuszka cukru waniliowego, nastepnie dodawac kolejno jajka i dalej wyrabiac. wymieszac make z proszkiem do pieczenia i pol lyzeczki cynamonu. polaczyc z przygotowana masa.calosc wymieszac i wrzucic do masy jablka, jeszcze raz wymieszac, jablka nie musza byc sklejone mocno z ciastem. przykryc blache papierem do pieczenia, i formowac dwoma lyzkami nieduze, wysokie na 1 cm ciastka.wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 20 min w temp 200 stopni.gotowe ciasteczka posypac cukrem pudrem.

Ciasteczka maslane

170g miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Maslo rozetrzec z cukrem az masa bedzie puszysta i jasna, dodac po jednym jajka i wanilie.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy maslanej i dobrze ale delikatnie wymieszac. Jezeli masa wydaje sie byc bardzo miekka mozna dosypac troche maki, ale bardzo stopniowo i ostroznie, zeby nie dodac za duzo bo ciasteczka beda twarde.

Rozgrzac piekarnik do 180C.
Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda splaszczyc formujac dysk, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 1 godzine. Kazdy dysk rozwalkowac na grubosc 4-5mm i wycinac dowolne ksztalty.
Piec 8-12 minut az brzegi zaczna sie rumienic, wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.


ciasteczka ryzowe

składniki
1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło),
1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita (zwykłego bezsmakowego),
1 szklanka cukru (dalam 3/4),
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 jajka,
dżem lub marmolada
sposób przygotowania

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wychodzi dość luźne. Odrywamy ręką małe kawałeczki, formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, a w środku robimy palcem dołek. Do dołeczka wkładamy odrobinę dżemu lub marmolady (dżem nie może być za bardzo płynny). Układamy na blasze i pieczemy porcjami po jakieś 15-20 minut.

zrodlo:
nasze e-przepisy gimblowe
Ostatnio zmieniony przez Nabla 2009-11-15, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Akna Wysłany: 2008-12-18, 09:47   szybkie ciastka?

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1794
Skąd: szczecin
Moja mama piecze co roku pierniki i nie bardzo chce ja dublowac..
Wiem ze na pierniczki za pozno;-( a chciałabym mlodemu zrobic nastrój (foremki kupiłam nawet) wiec moze macie jakies SPRAWDZONE przepisy na szybkie ciasteczka do wykrawania z dzieckiem, pachnace swietami?




 
 
 
focia Wysłany: 2008-12-18, 10:25   

Starsza Kobieta


Wiek: 24
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 7563
Skąd: Warszawa
Moze zwykłe kruche ciasteczka, a dla świątecznego nastroju dodać do ciasta odrobinę cynamonu?




 
 
Szpilka Wysłany: 2008-12-18, 10:45   

Starsza Kobieta


Wiek: 34
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 4222
Skąd: Wawa
Akna, a dlaczego za pozno na pierniczki?

TU masz takie co nie musza lezakowac i sa bardzo proste do wykonania.




...




oooommmmmmm
 
 
markdottir Wysłany: 2008-12-18, 10:50   

Starsza Kobieta
Wojtek, lat 12 i pogodynka


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 11951
Skąd: z szuflady
Moze Shortbread?
Ciasto ekspresowe. Mozna przyparawić swiatecznie i wycinać kształty foremkami.
Mi smakuje bardzo, męża mojego nie zachwycił. ;)





1% dla Patryka***Odliczamy***Moja ceramika***
 
 
ilea Wysłany: 2008-12-18, 13:04   

Starsza Kobieta
z czarnym kotem


Wiek: 31
Dołączyła: 19 Lis 2008
Posty: 7289
Mogę zaproponować kruche ciasteczka do wycinania


1 kg mąki,
szczypta soli (koniecznie!),
5 żółtek,
paczka proszku do pieczenia (takiego na 1 kg mąki!),
0,5 kg cukru,
2 kostki Kasi,
kwaśna
śmietana 200 ml, prawie cała

Wszystko się zagniata, dodając w razie potrzeby (czyli jak ciasto jest za twarde) jeszcze
trochę margaryny i śmietany. Co do śmietany, to proponuję zacząć od mniej więcej 3/4
pojemniczka i najwyżej dodać.
Potem się wałkuje (grubość 3-4 mm) i wykrawa różne pyszne ciasteczka. Przed
upieczeniem posmarować białkiem. Można też wyciskać ciastka przez maszynkę, za
pomocą takiej specjalnej nakładki do ciastek.
Piec, aż ciastka będą złote.
Z tej porcji wychodzi cała góra ciasteczek, więc Twoje foremki będą miały szerokie
pole do popisu.
Jeśli już się zdecydujesz i zrobisz te ciasteczka, to potem trzeba je przechowywać w
OTWARTYCH pojemnikach (miskach, puszkach, koszykach), żeby ślicznie chrupały.
Jeśli zamkniesz - zwilgotnieją i zmiękną. Można trzymać kilka tygodni.


Możesz też zrobić ciasteczka maślane
30 dkg krupczatki,
20 dkg masła,
3 surowe żółtka,
30 dkg kwaskowatej marmolady, najlepiej porzeczkowej,
na lukier: 2 białka, wanilia, 20 dkg c. pudru
Do maki dodać b. zimne masło, szybko przesiekać nożem, dodać żółtka, SZYBKO
zagnieść na jednolite ciasto, nakryć, włożyć do lodówki na 10-20 min. Teraz zrobić
lukier: białka utrzeć z cukrem pałką w makutrze albo mikserem na wolnych obrotach
(nie ubijać! bron Boże), szybko zrobi się biały gesty lukier, (nie ma być puszysty!)
dodać do smaku esencje waniliowa lub cukier. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko
rozwałkować, mw. 1/3 cm. Wykrawać małym kieliszkiem (4-5 cm. średnicy) lub foremkami do pierników smarować lukrem (nożem) i układać na blaszce. Blaszki nie smarować! Piec w mocno nagrzanym wcześniej piekarniku 10 min. Uważać, aby nie spalić, kiedy lukier na
ciastkach jest lekko kremowy - gotowe. Zdejmować natychmiast, póki gorące, układać
na stolnicy do wystudzenia. Zimne łączyć po dwa przekładając koniecznie winną
marmoladą nielukrowaną stroną do środka. Wychodzi z tej porcji ok. 40 ciastek.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-26, 14:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Akna Wysłany: 2008-12-19, 11:26   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Jak do nas trafilas?: Gimbla
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 1794
Skąd: szczecin
Szpilka napisał/a:
Akna, a dlaczego za pozno na pierniczki?

TU masz takie co nie musza lezakowac i sa bardzo proste do wykonania.


swietne te pierniczki! i tyle opinii!
hmm moze sie skusimy!-)




 
 
 
Szpilka Wysłany: 2008-12-19, 17:13   

Starsza Kobieta


Wiek: 34
Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 4222
Skąd: Wawa
Akna napisał/a:
Szpilka napisał/a:
Akna, a dlaczego za pozno na pierniczki?

TU masz takie co nie musza lezakowac i sa bardzo proste do wykonania.


swietne te pierniczki! i tyle opinii!
hmm moze sie skusimy!-)


Ja nie moge sprobowac ze wzgledu na diete, ale maz zezarl mi juz jedno pudelko i chwali.




...




oooommmmmmm
 
 
Nabla Wysłany: 2008-12-23, 20:46   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 9496
Skąd: z bagien
Najprostsze w świecie - półfrancuskie. Smak dzieciństwa odgrzebany w tym roku na święta.

0,5kg mąki, szklanka kwaśnej, gęstej śmietany, kostka masła - zagnieść szybko zimne ciasto. Ciasto rozwałkować cienko, posypać mąką, złożyć na 9 (założyć po 1/3 od brzegu do środka z każdej strony, jak chusteczkę), rozwałkować cienko i posypać mąką i znowu złożyć i tak 3-4 razy. Ostatecznie rozwałkować na 2-3mm i wycinać literatką kółeczka.

Każde kółeczko zanurzyć w roztłuczonym widelcem białku a potem w cukrze krysztale. Ułożyć na blachę, na każde ciasteczko położyć połówkę orzecha. Trzymać w chłodzie aż do zrobienia wszystkich ciastek (z okrawków wychodzą gorsze, więc wycinać kółeczka jak najbliżej siebie). Można układać gęsto na blasze, bo choć rosną mocno to tylko w górę, na boki nie.

Wstawić do bardzo, bardzo gorącego pieca (230-250*C) i piec, aż od spodu będą miały słomkowy kolor i mocno wyrosną (5-8 minut). Powinny się porozwarstwiać podobnie jak ciasto francuskie.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-26, 14:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nabla Wysłany: 2009-11-15, 10:46   

Starsza Kobieta
Flour power


Dołączyła: 02 Wrz 2008
Posty: 9496
Skąd: z bagien
Ciasteczka "Oczka"

100g mielonych orzechów laskowych
150g mąki pszennej zwykłej
150g mąki pszennej razowej
200g masła
100g cukru
2 żółtka
szczypta soli
***
mała puszka mleka skondensowanego słodzonego
100g orzechów laskowych
***
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
pół szklanki cukru
łyżka wody
łyżeczka esencji waniliowej

Mleko skondensowane ugotować na kajmak, wystudzić. Ze składników na ciasto zagnieść szybko zwartą kulę i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Wyjmować po kawałku i formować ciasteczka - albo jak małe kluski śląskie i w dziurkę włożyć cały orzech laskowy, albo wyciąć równą ilość kółek i pierścionków o tej samej średnicy. Upiec w 200*C na jasno-brązowy kolor (w zależności od wielkości, 7-12 minut). Ostudzić na blaszce.

Mleko skondensowane otworzyć i podgrzać, wymieszać na gładką masę. Napełnić kajmakiem dziurki w ciastkach w kształcie klusek albo skleić ze sobą po jednym kółeczku i jednym pierścionku, wypełniając dziurkę po brzegi. Przygotować polewę czekoladową - wszystkie składniki powoli podgrzać w garnuszku aż się połączą na gładką, lśniącą masę.

Ciasteczka w kształcie klusek zamoczyć od spodu w polewie czekoladowej i odłożyć do zastygnięcia na kratce. Pozostałe ciasteczka oblać po bokach polewą i obtoczyć w posiekanych pozostałych orzechach, wysuszyć.




"Ruszaj się, Bruno! Idziemy na piwo!"
 
 
dorota83 Wysłany: 2009-11-16, 14:28   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 31
Dołączyła: 11 Mar 2009
Posty: 1539
Skąd: De
Ciasteczka orzechowe z dzemem

150 g maki
75 g cukru
1 lyzka cukru waniliowego
150 g masla
1 jajko
150 g mielonych orzechow

Z wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto. Wkladamy do lodowki na 2 godz.
Nastepnie rozwalkowac (mocno podsypujac maka, bo sie kleja). Wycinamy ksztalty (2 na jedno ciastko - jedno cale, drugie z dziurka) i pieczemy w 180st. ok 15 min.
Nastepnie laczymy ciastka smarujac jedna czesc pogrzganym dzemem.
Chyba zamotalam, ale na fotce bedzie pewnie widac o co mi chodzilo :D



Fotka z zeszlego roku, bo w tym roku nie zdazylam zrobic :)




 
 
Lilek Wysłany: 2009-11-16, 14:58   

On znów gotuje bo ja wciąż netuje


Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 2184
Skąd: z kuchni
Dobrze że trafiłam na ten wątek :D Uwielbiam kruche ciasteczka.




 
 
JOGA Wysłany: 2009-11-29, 11:57   

Forumowy wyjadacz


Dołączyła: 13 Wrz 2008
Posty: 2441
Skąd: z chaty
Pierniczki na bożonarodzeniową choinkę



* 125g masła w temperaturze pokojowej,
* 100g (troszkę mniej niż 1/2 szklanki) brązowego cukru,
* 125ml (1/2 szklanki) syropu klonowego,
* 1 żółtko,
* od 3 do 3 i pół szklanki mąki,
* 1 łyżka imbiru zmielonego,
* 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
* 1 łyżeczka sody,
* mąka do posypania,
* kolorowe lukry lub pisaki cukrowe
* kolorowe posypki i perełki do finalnej dekoracji



krok 1

Wyciągnij 2 lub 3 blachy do pieczenia i papier do pieczenia.

krok 2

Zmieszaj w misce masło i cukier aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji kremu.

Dodaj syropu klonowego oraz żółtko jajka i mieszaj tak długo aż uzyskasz jednolitą masę.

Zmieszaj mąkę, imbir, przyprawę
oraz sodę.

Urabiaj i ugniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni.

Przełóż ciasto do pojemnika, przykryj plastikowym workiem i przełóż do lodówki na około 30 minut.

krok 3

W czasie gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce nastaw piekarnik na 180°C.

Połóż ciasto między dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkuj je, aż ciasto będzie miało około 4mm grubości.

Użyj różnych foremek dla nadania kształtu pierniczkom. Najlepsze będą oczywiście kształty bożonarodzeniowe jak choinka, bałwan, bańka, domek, dzwoneczek, gołąbek itp.

Rozłóż figurki na blasze około 3 cm od siebie.

krok 5

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 - 15 minut aż zyskają ładny, brązowy kolor.

Wyciągnij je z piekarnika.

Przenieś na półki, aby troszkę oziębły i na każdym pierniczku zrób dziurkę, przez którą będzie można przeciągnąć nitkę służącą do zawieszenia piernika na choince.

krok 6

Wyciskaj kolorowy lukier przez dziurkę nadając piernikom bożonarodzeniowe wzory.
Następnie dekoruj perełkami i posypkami zanim lukier wyschnie.

krok 7

Po wyschnięciu lukru, powieś pierniczki na choince.





 
 
Famke Wysłany: 2009-11-29, 19:32   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 40
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 1584
Ciasteczka pomarańczowo-imbirowe





przepis





pichcenie
 
 
dorota83 Wysłany: 2009-11-30, 17:12   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Wiek: 31
Dołączyła: 11 Mar 2009
Posty: 1539
Skąd: De
Famke, Ty po uszach dostaniesz. I co? Teraz ciasteczek mi sie zachcialo i jeszcze pewnie do sklepu pojde po skladniki :hyhy:




 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group