Babiniec Cafe Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Tarty
Autor Wiadomość
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2006-05-05, 07:59   Tarty


Tarta z waniliowym kremem by Jotha

ciasto:
:arrow: 180 g maki
:arrow: 1 zoltko
:arrow: 100 g masla
:arrow: 2 lyzki cukru pudru
:arrow: 2 lyzki zimnej wody

krem:
:arrow: 1 lyzka cukru
:arrow: 2 zoltka
:arrow: cukier waniliowy
:arrow: 1/2 laski wanilii (albo wiecej cukru waniliowego)
:arrow: 1 lyzka maki ziemniaczanej
:arrow: 1 lyzka masla
:arrow: 2 szklanki mleka
:arrow: 2 lyzeczki otartej skorki z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego

dekoracja:
:arrow: 3-4 bialka
:arrow: 4 lyzki cukru
:arrow: sol
:arrow: orzechy, czy posypka czekoladowa

Wykonanie:
1. Zagniesc ciastko z podanych skladnikow, ochlodzic w lodowce przez 2 h.
2. Wyjac, wylepic forme (uprzednio wysmarowana maslem) ciastem, ponakluwac - piec ok 15 minut w temp 200 st C.
3. Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszac z maka ziemniaczana. Zagotowac mleko (jak mamy laske wanilii, to z nia) zdjec z ognia i powoli dodawac mase zoltkowa, maslo i skorke (zapach) cytrynowa. Mieszajac calosc podgrzewac do zgestnienia.
4. Wlac delikatnie na ciasto i piec dalej w temp 180 st C przez 20 minut.
5. Ubic piane z bialek z odrobina soli, polaczyc z cukrem. Wylozyc na ciasto i calosc jeszcze ok 10 minut zapiekac.
6. Po wyjeciu z piekarnika dodatkowo ozdobic orzechami, czekolada itp (u mnie jest na foto akurat crokat orzechowy)

A tak wyglada w moim wykonaniu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-18, 10:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Noa Wysłany: 2006-05-05, 21:28   

Forumowy wyjadacz
sweet kitty


Dołączyła: 20 Lut 2006
Posty: 2302
Skąd: Ziemia
Ale smakowicie wygląda :-D :-D :-D





Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
G.B. Shaw
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2007-12-30, 18:26   Tarta smienanowo owocowa


Tarta śmietanowo-owocowa

szklanka maki
2 zoltka
3 lyzki cukru
10 dag masla

szczypta soli.
Krem:
300 ml kremowki
lyzeczka zelatyny
15 dag cukru


Dodatkowo
opakowanie galaretki owocowej i po pol szklanki : malin, truskawek, porzeczek, agrestu lub innych owoców.
Zagnieść ciasto. Wylepić formę, spod nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem i obciążyć grochem. Piec 15 minut w temp. 200 od spodu. Usunąć pergamin z grochem i piec jeszcze 5 minut. Kremówkę ubić z cukrem, dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać, Krem wyłożyć na wystudzonym spodzie i odstawić do zastygnięcia. Galaretkę przygotować wg przepisu. Owoce zamoczyć w tężejącej galaretce, układać na kremie i zalać reszta galaretki.
Ostatnio zmieniony przez positive 2009-05-18, 10:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
campari
[Usunięty]
Wysłany: 2008-05-02, 00:24   


no dobra, do gory, noa zrobila mi smaka, wiec upieke ja znowu na sobotnia biesiade przy grillu ;)
 
 
fastyna Wysłany: 2011-10-18, 21:19   

Starsza Kobieta
leniwiec


Wiek: 32
Dołączyła: 29 Wrz 2008
Posty: 6610
http://www.kwestiasmaku.c...ne/przepis.html tą tartę poleciła mi pauloszka i ja też polecam







mój nałóg - blog
 
 
 
late Wysłany: 2011-12-14, 12:18   

Rodzina głoduje, bo ja netuje


Dołączyła: 12 Paź 2008
Posty: 1392
Skąd: Anglia
Wlasnie zrobilam - przepis banalny, a smakuje tak, ze az musialam sie z Wami podzielic przepisem ;)
Przepis znalazlm w gazetce reklamowej jednego z marketow, wiec sklada sie glownie z polproduktow, a do zrobienia zainspirowalo mnie zdjeci, o takie:




Uploaded with ImageShack.us

Tarta z bialej czekolady

175g bialej czekolady
250 macarpone
175 ml smietanki kremowki
spod do tarty - slodki/kruchy?? (ja kupilam, mozna zrobic samemu :zawstydzony: )
porzeczki i cukier puder do dekoracji

Czekolade roztapiamy na parze, pedzelkiem smarujemy cienka warstwe czekolady na ciescie, odstawiamy. Do cieplej jeszcze czkolady dodajemy polowe mascarpone i mieszamy na jednolita mase, studzimy. Miksujemy z reszta mascarpone i dodajemy smietane. W przepisie jest napisane, zeby ja tylko rozmieszac, ale ja troche ubilam, bo sie balam, ze sie nie zsiadzie. Wylewamy na spod i odstawiamy do lodowki na 2-3h. Dekorujemy porzeczkami i cukrem pudrem.

:lizak:
 
 
Dzej Wysłany: 2011-12-14, 13:48   

Starsza Kobieta


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 4769
Brzmi bosko :lizak:




"Każdy cytat w Internecie wygląda na prawdziwy" Józef Piłsudski

 
 
mpk Wysłany: 2012-01-30, 20:34   

Poważnie uzależniona


Dołączył: 08 Wrz 2008
Posty: 3108
ja o tartach wytrawnych :]
fociu ty co chwile chwalisz się tartami, daj przepisy :padam:

nie che mi się robić tarty na kruchym cieście, wolę z wygody to francuskie.
macie jakieś fajne przepisy?

może ktoś przepis na dobry quiche podrzuci. trudno się robi?




Pietruszka i Pietruszek

Podzieciowe gadżety
 
 
focia Wysłany: 2012-01-30, 20:42   

Starsza Kobieta


Wiek: 26
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5583
Skąd: Warszawa
Właśnie pożarliśmy taką z porami i kurczakiem :) U nas głównie z dodatkiem mięsa jednak, mam typowego mięsożercę w domu. No i na kruchym - ale wg mnie w chyba kazdym przypadku można je zastąpić francuskim.

Kurczaka kroję na nieduże kawałki, pieprzę, solę i podsmażam. Dodaję do niego 1 b. dużego albo 2 mniejsze pory pokrojone w cienkie plasterki i podduszam odrobinę całość. Wykładam na spód wcześniej podpieczony i posmarowany musztardą (francuskiego bym po prostu nie podpiekała). Zalewam mieszaniną jajek, śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, parmezanu i zapiekam ok. 40 min. Troszkę studzę przed podaniem.

Tarta z rukolą, fetą i szynką
Na podpieczonym spodie układam rukolę, pokrojoną w paski szynkę i pokruszoną na duże kawałki fetę. Zalewam mieszaniną jajek, śmietany i przypraw, zapiekam do lekkiego zezłocenia się powierzchni. Na wierzch wykłądam jeszcze rukolę.

Jeśli chodzi o quiche - nie mam zielonego pojęcia czym się różni od wytrawnych tart, dla mnie to pojęcia wymienne.




 
 
asieczek Wysłany: 2012-01-30, 20:49   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 05 Wrz 2008
Posty: 2730
Skąd: albo LUB albo LINA
co może być źle że wychodzi mi zakalec? podpiekam ciasto 10 minut na takiej blaszanej foremce w dobrze nagrzanym piekarniku i d..a :/
kiedyś myślałam że to wina formy (piekłam w ceramicznej) ale zmiana na blaszaną nie pomogła, a przepisy z netu brałam




dla chłopca 1,5-3 lat
dla chłopca rozm 110-116

Szymek
Kamil
Aniołek-Maciuś
 
 
maltusia25 Wysłany: 2013-02-22, 08:32   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 29 Sty 2009
Posty: 2817
od jakiej tarty zacząć jak się jest zielonym w tej dziedzinie?






 
 
Sylan Wysłany: 2013-02-22, 11:11   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 34
Dołączyła: 21 Lis 2008
Posty: 263
Skąd: z domeczku :)
maltusia25 napisał/a:
od jakiej tarty zacząć jak się jest zielonym w tej dziedzinie?

i czy blaszka musi być koniecznie od tarty? :zawstydzony: (chciałabym zrobić a nie mam blaszki a siedzę w domu chora :znudzony: )
 
 
focia Wysłany: 2013-02-22, 17:19   

Starsza Kobieta


Wiek: 26
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 5583
Skąd: Warszawa
Zrób w czymkolwiek - tortownca, zwykła prostokątna blaszka, naczynie do zapiekania... Po prostu nie wylepiasz brzegów do samej góry :)




 
 
Sylan Wysłany: 2013-02-22, 20:06   
Temat po temacie, a bałagan w chacie


Wiek: 34
Dołączyła: 21 Lis 2008
Posty: 263
Skąd: z domeczku :)
focia, dzięki :padam: nie wpadłam na to że z formą do tarty chodzi o to żeby brzegi wylepić do samej góry :zawstydzony:
 
 
maltusia25 Wysłany: 2013-02-25, 08:20   

Poważnie uzależniona


Dołączyła: 29 Sty 2009
Posty: 2817
a jakis banalny przepis na start?






 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



forumla.pl - fora internetowe
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group